REDLİNE AKDENİZ ANA BAYİİ REDLİNE CS10X VE REDLİNE CS100X TOPTAN VE PERAKENDE SATIŞI ELHAN ELEKTRONİK ANTALYA 0242 2448289
Söhbət yarad | Liste yapmak
JTAG'la Flash Dump Üzerine Bir Uygulama. Örnek Flash: 29LV160DT,Vestel DVB 840 CI -------------------------------------------------------------------------------- Yerli/yabancı birçok forumun pekçok sayfasında JTAG’la ilgili geniş bilgilere rastlayabilirsiniz. Bu bilgilerin pekçoğu genelde JTAG’ın kavramsal anlamını içeren açıklamalardan ya da verilen birkaç devre şemasından sonra karşılıklı sürüp giden ‘bilmece’ diyaloglardan oluşmaktadır. Ancak tüm bu açıklamaların içinde, biz amatörlerin, arayıp da bulamadığı; kafa patlatıp da anlayamadığı tek bir şey var: Bozuk olan bir flash bu devreyle (JTAG) nasıl oluyor da yükleniyor? Elbette JTAG basit bir devre adı değil; giderek küçülen silikon yongaları yerinden sökmeden test edebilmek amacıyla 1980’li yıllarda geliştirilen karmaşık bir teknoloji. Biz meraklı uyducular ise bu teknolojinin yalnızca receiver flash read/write kısmını kullanıyoruz. Üstelik kullandığımız flash’lar da öyle onlarca/yüzlerce megabayt’lık olmadığından, devre ve sistem kullanma maliyetimiz de inanılmaz derecede düşüyor. Ancak her kolay işin bir de zor tarafı var; o da maalesef basit de olsa bu teknoloji receiver’lar üzerinde biraz fazla bir teknik bilgi gerektiriyor. Dolayısıyla, bilmece diyaloglarının altında yatan gerçek de bu. Bu diyalogları yapanlar genelde bu konuda uzmanlaşmış şahıslar ve onları anlamak oldukça güç oluyor. Halbuki biz amatörlerin beklentisi çok büyük bir şey değil kuşkusuz. Tek beklentimiz basit bir uygulamanın baştan sona anlatımı. Bu tür anlatımları yabancı sitelerde görüyoruz ancak maalesef pek çoğunun dili İngilizce bile değil. Bu nedenle yalnızca görmekle kalıyoruz. Meseleyi anlamak da böylece daha güçleşiyor… Daha önce söz verdiğim gibi, birkaç başarılı jtag uygulamasından sonra yaptıklarımı sizlerle paylaşmaya karar verdim. Burada amacım, bazı arkadaşların yem atar gibi konuyu havada bırakıp kaybolmalarından kaynaklanan JTAG bilinmeyeneni bir nebze olsun herkesle paylaşmaktı. Önce uygulamamı direk anlatmak istedim ama forum genelinde dolaştıktan sonra bu anlatıma yararlı olabileceğini düşündüğüm diğer bilgileri de ekledim. Uygulamayı bizzat aynı marka/model 4 makinada test etme şansım oldu. Zaten aşağıdaki uygulama da bu testlerin başarılı sonuçlarından sonra oluştu. Uygulamanın şekilli anlatımında, Musa70'in daha önce değerli zamanını ayırarak bu forumda aktardığı şekillerinden yararlandım. Çünkü belki de tesadüf ama Musa70 arkadaşın dump yaptığı ve bize şekille aktardığı receiver'ın aynısıyla çalışma fırsatım oldu. Bu nedenle özellikle vurgulamak isterim ki uygulamadaki şekiller Musa70 arkadaşa aittir. Diğer taraftan bu bilgileri toparlarken MatchLine ve Pire Cemil Hoca'ların bilgilerinden ve dosyalarından da yararlandım. Sonuç olarak bu hazırladığım anlatım, bir taraftan diğer hocaların anlattıklarının derleyip toparlanmasıyla oluşturduğum bilgileri; diğer taraftan genelden bakıldığında bir tür ‘JTAG'la Flash Dump Uygulamalı Klavuzu’ gibi görünen ayrıntıları kapsamaktadır. Herkese faydalı olabilmesi amacıyla yukarıdaki arkadaşlara (özellikle hemşehrim Musa70 kardeşe) tekrar teşekkür ederim. JTAG'çılara faydalı olması dileğiyle.......
-------------------------------------------------------------------------------- Yerli/yabancı birçok forumun pekçok sayfasında JTAG’la ilgili geniş bilgilere rastlayabilirsiniz. Bu bilgilerin pekçoğu genelde JTAG’ın kavramsal anlamını içeren açıklamalardan ya da verilen birkaç devre şemasından sonra karşılıklı sürüp giden ‘bilmece’ diyaloglardan oluşmaktadır. Ancak tüm bu açıklamaların içinde, biz amatörlerin, arayıp da bulamadığı; kafa patlatıp da anlayamadığı tek bir şey var: Bozuk olan bir flash bu devreyle (JTAG) nasıl oluyor da yükleniyor? Elbette JTAG basit bir devre adı değil; giderek küçülen silikon yongaları yerinden sökmeden test edebilmek amacıyla 1980’li yıllarda geliştirilen karmaşık bir teknoloji. Biz meraklı uyducular ise bu teknolojinin yalnızca receiver flash read/write kısmını kullanıyoruz. Üstelik kullandığımız flash’lar da öyle onlarca/yüzlerce megabayt’lık olmadığından, devre ve sistem kullanma maliyetimiz de inanılmaz derecede düşüyor. Ancak her kolay işin bir de zor tarafı var; o da maalesef basit de olsa bu teknoloji receiver’lar üzerinde biraz fazla bir teknik bilgi gerektiriyor. Dolayısıyla, bilmece diyaloglarının altında yatan gerçek de bu. Bu diyalogları yapanlar genelde bu konuda uzmanlaşmış şahıslar ve onları anlamak oldukça güç oluyor. Halbuki biz amatörlerin beklentisi çok büyük bir şey değil kuşkusuz. Tek beklentimiz basit bir uygulamanın baştan sona anlatımı. Bu tür anlatımları yabancı sitelerde görüyoruz ancak maalesef pek çoğunun dili İngilizce bile değil. Bu nedenle yalnızca görmekle kalıyoruz. Meseleyi anlamak da böylece daha güçleşiyor… Daha önce söz verdiğim gibi, birkaç başarılı jtag uygulamasından sonra yaptıklarımı sizlerle paylaşmaya karar verdim. Burada amacım, bazı arkadaşların yem atar gibi konuyu havada bırakıp kaybolmalarından kaynaklanan JTAG bilinmeyeneni bir nebze olsun herkesle paylaşmaktı. Önce uygulamamı direk anlatmak istedim ama forum genelinde dolaştıktan sonra bu anlatıma yararlı olabileceğini düşündüğüm diğer bilgileri de ekledim. Uygulamayı bizzat aynı marka/model 4 makinada test etme şansım oldu. Zaten aşağıdaki uygulama da bu testlerin başarılı sonuçlarından sonra oluştu. Uygulamanın şekilli anlatımında, Musa70'in daha önce değerli zamanını ayırarak bu forumda aktardığı şekillerinden yararlandım. Çünkü belki de tesadüf ama Musa70 arkadaşın dump yaptığı ve bize şekille aktardığı receiver'ın aynısıyla çalışma fırsatım oldu. Bu nedenle özellikle vurgulamak isterim ki uygulamadaki şekiller Musa70 arkadaşa aittir. Diğer taraftan bu bilgileri toparlarken MatchLine ve Pire Cemil Hoca'ların bilgilerinden ve dosyalarından da yararlandım. Sonuç olarak bu hazırladığım anlatım, bir taraftan diğer hocaların anlattıklarının derleyip toparlanmasıyla oluşturduğum bilgileri; diğer taraftan genelden bakıldığında bir tür ‘JTAG'la Flash Dump Uygulamalı Klavuzu’ gibi görünen ayrıntıları kapsamaktadır. Herkese faydalı olabilmesi amacıyla yukarıdaki arkadaşlara (özellikle hemşehrim Musa70 kardeşe) tekrar teşekkür ederim. JTAG'çılara faydalı olması dileğiyle.......
Sən Wiki vəya HTML etiketləri mətində isdifadə edə bilərsiniz.